Running store concept

This retail concept was the result of a project during my studies in Delft. I like to show it here, because I believe that the core idea of it could still function very well as the concept for a modern shoe store.

A retail concept was developed and applied to an architectural context. The ‘Running Store’ specializes in running shoes and focuses on running fanatics as the target group. Additionally to the possibility to do a test-run inside the store, the personnel also gives advice on training schedules and nutrition. By focusing on a specific niche, a strong retail concept was created that will also inspire and attract a larger audience.

Key feature of this concept is the dual shopwindow that shows both a display of the available shoes and a dynamic view of test-running feet.

 

Movable storage and display cabinets.
Movable storage and display cabinets.

 

page-3

page-2

 

Original project information in Dutch:

WINKELSTRATEGIE

De running store is gericht op de serieuzere amateurhardloper, de dag-in-dag-uit joggers en marathonfanatici. Deze mensen wordt een koopervaring bezorgd welke nauw aansluit bij hun behoeften en interesses. Door professioneel advies te leveren toegespitst op het beoogde gebruik (o.a. over het type schoen dat past bij het lichaam, trainingsschema’s en voeding), de mogelijkheid tot een testloop en de aanwezigheid van een ruim assortiment hardloopschoenen wordt getracht de klant zo volledig mogelijk van dienst te zijn en een reputatie op te bouwen die zowel goed is voor de omzet als voor het beoefenen van de hardloopsport.

page-4

 

UITSTRALING

Van buiten af oogt de winkel naar binnen gekeerd, kenmerkend voor de gevel zijn de twee langwerpige etalages die over de gehele gevel lopen, één om de voeten te tonen die rondrennen en één om de gebruikelijke etalagefunctie te vervullen: het uitstallen van de aangeboden koopwaar. Het publiek wordt op twee manieren met de hardloopschoen en sport geconfronteerd: zowel het uiterlijk van de schoen kan bewonderd worden als de dynamiek van het hardlopen.

notext_-7

 

 

 

notext_-6

 

ADVIES

De klant wordt bij het betreden van de winkel benaderd en gevraagd of hij/zij specifieke wensen heeft. Vervolgens wordt met de klant op basis van een uitgebreid gesprek over zijn persoonlijke hardlooproutine een afgemeten advies geleverd zowel over voeding, trainingsschema’s en het benodigde type schoen. Deze service wordt kosteloos geleverd in de hoop natuurlijk om op basis van vertrouwen en reputatie zo veel mogelijk schoenen te verkopen.

TESTBAAN

Zodra bekend is welk type schoen het beste de wensen van de klant tegemoetkomt zal de verkoper een serie mogelijke modellen aandragen waarmee de klant een aantal rondjes kan rennen om ze te testen. Deze hardloopbaan van professionele renbaanmateriaal bied een uitstekende ondergrond om de schoenen door middel van een constante factor te testen. Naast de testroute rond de winkel is er ook een ‘langzame’ route welke tevens de ontsluiting van de 1e verdieping vormt.

retail_trackroute620

 

DISPLAY EN OPSLAG

De schoenen zijn allen opgeslagen in een serie van 12 kasten die aan de lange zijde van de gevel zijn opgesteld. Deze kasten herbergen elk 80 paar schoenen. Bovenop de kasten is ruimte voor het uitstallen van schoenen. Zowel om naar de etalage te rollen als in de winkel te laten staan in de vorm van een display-eiland. Deze kasten van massief houten planken zijn in de dwarsrichting van de winkel heen en weer te rollen. Uiteraard is in deze ruimte de mogelijkheid om ongestoord rond te kijken als de klant aangeeft dat hij/zij hier meer behoefte aan heeft.

retail_windowconcept620_2

page-5

 

MATERIAAL EN LICHT

Joggen in het park en op nachtelijke verlaten wegen is het thema en dit komt terug in de materiaalkeus. Donker hout voor de kassa en de twee kasten onder de draagconstructie, een epoxy gietvloer met daarin een asfaltmotief verwerkt. Dit contrasteert bewust met de flitsende rode renbaan en het vele wit in de ruimte wat de drager is voor de weergave van het gekleurde licht (d.m.v. RGB wash-lights). Een langzaam van kleur wisselende leegte als basis, met daarin wijd verspreide lichtvlekjes en een aantal natuurlijke elementen vormen zo de sfeer binnen de winkel.

retail_sfeer620